Rutes per Barcelona 2



Ruta barri de Ribera i Barceloneta

Aquesta ruta mostra el port per excel·lència. Tota una història amb olor de mar pels molls i platges més antics de la ciutat. Les Reials Drassanes, el Port Vell, el Moll de la Fusta, el Moll de Pescadors, el barri i la platja de la Barceloneta, evoquen el passat, present i futur mariner de la ciutat. El senyorial front marítim del Passeig de Colom, mostra la riquesa del comerç a través de la Mediterrània, que té a Barcelona un dels primers ports en importància. La tornada, pel barri de Ribera, es una imatge d’èpoques convulses, de setges i destrucció, però que, com l’au Fènix, sempre a renascut de les seves cendres.

Itinerari circular

Estació Metro Drassanes L3.- Sortim davant de l’antic convent de Santa Mònica, actualment, parròquia de Sant Josep i centre d’art. L’edifici de 1626, te un claustre barroc i una torre quadrada.
Portal de Sta. Madrona.- Anem a la dreta. El nom d’aquest carrer fa referència a la porta de la tercera muralla de la ciutat dedicada a Sta. Madrona, copatrona de Barcelona. Hi podem veure, a la dreta, l’edifici Colon amb 28 plantes, un dels gratacels de Barcelona dissenyat per Josep Anglada, Daniel Gelabert y Josep Ribas. Més endavant i a l’esquerra, l’edifici de les Reials Drassanes iniciades per Jaume I, seguides per Pere el Gran i acabades per Pere e Cerimoniós (+/- 1370). Son les úniques drassanes medievals conservades del mon. Al arribar al Paral·lel destaca l’angle agut i inclinat de la muralla capaç de repel·lir les canonades de l’època i que els murs rectes ja no podien fer.
Av. Paral·lel.- Girem a l’esquerra tot resseguint el fossar i la muralla que corresponen als segles XIV i XV. Aquesta avinguda va d’est a oest sobre el paral·lel de latitud 41º 44’. A la dreta i destaquen tres grans xemeneies de la que fou la fàbrica de conversió de l’antracita o l’hulla en carbó de coc per fer electricitat.

 Reials Drassanes
Plaça de les Drassanes
Plaça de les Drassanes.- Gran rotonda anomenada la Carbonera, doncs es com un gran plat ple de mineral negre que quant s’escalfa a l’estiu i després plou fumeja. Serveix per distribuir el tràfic provinent de la Ronda Litoral cap el port.
Pg. de Josep Carner.- Anem a l’esquerra. Veure ruta 1.
Portal de la Pau.- Seguim recte, vorejant per la dreta per davant del monumental edifici de la Duana, obra d’Enric Sagnier i Pere Garcia Faria al 1900. Destaquen les escultures d’animals mitològics al fris de la taulada. Al centre, el monument a Cristòfor Colom, (veure ruta1). 

 Portal de la Pau
 Monument a Colom   //   Moll de la Fusta                                                  
Moll de la Fusta.- Anem a la dreta en diagonal, deixant a l’esquerra, l’edifici de la Junta d’Obres del Port (ara Port Autònom) de l’arquitecte Julio Valdés. A la dreta i tenim la passarel·la que uneix aquest moll amb el d’Espanya; es la “Rambla de Mar” de A. Vilaplana i Helió Piñón. Al costat, l’amarrador de les “Golondrines”, aquests vaixells turístics que ens porten de passeig pel port. Al llarg del moll hi trobem diverses escultures i es freqüent trobar-hi alguns grans velers que poden ser visitats. A l’esquerra, la rasa de la Ronda Litoral i el Passeig de Colom amb edificis dels segles XVI-XVII. Al número 2 es diu que hi va viure Miguel de Cervantes. Al final del Moll de la Fusta hi ha el espigó, Moll d’Espanya, amb un monument als esportistes del mar, l’escultura pop-art “Cap de Barcelona” de Roy Lichtenstein, la Gamba de Xavier Mariscal i una reproducció del “Ictineu”, primer submarí de Narcís Monturiol. 

 La Via Laietana des del Moll de la Fusta  // La Gamba de Xavier Mariscal
 
Moll del Dipòsit .- Seguim a la dreta pel costat del Palau de Mar, un edifici de maons vermells de l’any 1881, seu actual del Museu d’Història de Catalunya. Segons l’historiador Martí de Riquer, el combat on fou vençut Don Quixot, Cervantes, el situava aquí.
Moll de la Barceloneta.- Seguim girant a la dreta resseguint el moll amb velers i iots de gran calat. Antigament, aquest era el moll dels pescadors i s’hi muntava un petit mercat de vanta directa de peix. Hi podem veure un rellotge amb forma de far i, que fins el segle XIX va tenir aquesta funció, a l’espigó anomenat Moll del Rellotge i més enllà, un norai amb unes figures, homenatge als treballadors del mar. Hi ha una molt bona vista de Montjuïc, Colon, Moll de la Fusta i la cúpula de l’església de la Mercè.

 Moll de la Barceloneta
 
Moll de la Fusta des del Port Vell
Port Vell

Pg. Joan de Borbó.- Es el mateix moll, però l’espai pel tràfic rodat porta aquest nom. Encastats a terra hi ha uns números de neó, cada xifra és la suma de les dues anteriors, s’arriba a 21 xifres que donen 10.346 com a total. És la sèrie de Fibonnaci (Pisa 1170 – 1230). El monument és de Mario Merz i s’anomena “Crescendo Appare”.
El barri de la Barceloneta ocupa una punta del barri de Ribera, mig derruït durant el setge de Barcelona i enderrocat del tot al 1715 per construir-hi la Ciutadella. L’any 1753, l’enginyer Prosper de Verboom, dissenyà la construcció d’un barri de carrers rectes, cases de planta baixa iguals i petites perquè ventilessin fàcilment; un model avançat al seu temps. L’any 1837, el baró de Meer deixà aixecà únicament un pis, perquè no obstaculitzessin l’artilleria de la Ciutadella. Al xamfrà del passeig amb el carrer de la Maquinista hi ha la primera casa, d’un to blavós, que s’edificà a la Barceloneta i a la cantonada amb Almirall Cervera hi ha els habitacles de la Confraria de Pescadors, edifici de planta estrellada, obra de A. Coderch i M. Valls dels anys 1952-1954. Creuem la Plaça de Mar amb el conjunt escultòric “Una habitació on sempre hi plou” de Joan Muñoz i un monument al patí de vela erigit al 1972; aquest enginy fou un invent català que sorgí a la costa del Maresme.
Passem sota la gran torre metàl·lica de Sant Sebastià de 78 m. d’alt, dissenyada per Carles Buïgas al 1926 i que havia de connectar amb l’exposició de Montjuïc de l’any 1929 però no s’acabà de construir fins el 1931. Davant hi ha el Balneari de Sant Sebastià i el complex esportiu del Club Natació Barcelona.

 Torre de St. Sebastià  //  Hotel Vela

Pl. del Hotel Vela.- Al final del recinte esportiu, anem a l’esquerra en diagonal cap al majestuós edifici W Barcelona, més conegut com Hotel Vela. L’edifici, projectat per Ricard Bofill, inicialment de 160 m. d’alçada, va quedar finalment amb 88 m. i fou inaugurat al setembre de 2009. Està ubicat al punt d’inserció de les platges de la Barceloneta amb l’espigó de protecció del port i alberga un hotel de cinc estrelles. Les seves façanes, de vidre blau, juguen com un mirall que va canviant segons la llum. Des de la plaça, en forma de terrassa elevada sobre el mar es poden contemplar unes de les sortides de sol més espectaculars de la ciutat.
Pg. Marítim de la Barceloneta.- Tornem enrere per resseguir, ara, la platja. Deixem l’hotel a la nostra esquena i el complexa esportiu del CN Barcelona a la nostra esquerra i seguim per un passeig per vianants arran de sorra. Aquest espai era anomenat Somorrostro i era ple de barraques. Aquí i nasqué la bailaora Carmen Amaya, que en un dels accessos a la platja hi té dedicada una font (1959).Vorejant tota la platja hi veiem l’escultura “L’estel ferit” de Rebecca Horn; son uns cubs d’acer i vidre de 10 m. d’alçada. Més endavant, l’Hospital del Mar i darrera seu la torre de l’aigua de la Catalana de Gas, d’estil modernista molt interessant. Al seu costat destaca el singular edifici del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. L’edifici, construït al 2008 per Manel Brullet i Albert de Pineda, disposa de 55.000 m2 d’espai per la investigació i està dotat de les més avançades tècniques, tant pels treballs de recerca com per la seva pròpia autosuficiència com edifici.

 Platja de la Barceloneta
 Parc de Recerca Biomèdica

C/. Marina.- Anem a l’esquerra. Passem per sota de les torres bessones de 150 m. d’alçada del Hotel Arts i la Torre Mapfre.
Pl. dels Voluntaris.-La creuem cap a l’esquerra. A la plaça hi trobem l’escultura “David contra Goliat, Goliat contra David” (tres peus metàl·lics que sostenen una planxa), obra de André de Bries.

 Plaça dels Voluntaris

Parc de les Cascades.- Seguim a l’esquerra. El parc va ser dissenyat per l’equip Mackay-Bohigues-Martorell i Puigdomènec per l’impuls dels Jocs Olímpics de 1992.
C/. Ramon Trias Fargas.- Girem a la dreta, vorejant els Jardins d’Atlanta amb la xemeneia de la que fou fàbrica de gel, Industries Folch, símbol de la potència industrial del antic poble de Sant Martí de Provençals.
Av. Icària.- Anem a l’esquerra, vorejant el Parc de Carles I.
Pg. Circumval·lació.- El mateix carrer que seguim canvia de nom. Aquest passeig, de forma semicircular, passa entre el mur del Zoo i les vies que surten de l’estació de França que queda a la dreta. Podem veure l’espectacular edifici de Gas Natural, obra d’Enric Miralles i Benedetta Tagliabue.
Av. Marquès d’Argentera.- Sortim a una gran avinguda d’edificis senyorials de principis del segle XX i anem a l’esquerra. Destaquem l’estació de França construïda entre el 1924 i el1929 per la Maquinista Terrestre i Marítima (enginyer, A. Montaner i arquitectes, Muguruza i Duran-Reynals). Té més de 200 m. de llarg per 100 m. d’ample i vestíbul luxós de ferro forjat, bronze i marbre, amb 3 cúpules de petxina; té 73 m. d’ample per 13 d’alçada.
C/. Comerç.- Seguim a la dreta per aquest carrer més ample del que és habitual a la zona, doncs el seu traçat segueix el glacis (talús) de l’antiga Ciutadella. A la dreta hi trobem el Mercat del Born, antic mercat central de fruita i verdura, construït amb forja de ferro al 1876 per Antoni Rovira i J. M. Cornet i Mas. Al seu interior s’han trobat, enterrades al subsòl, restes de cases del barri de Ribera de 1714.
Pg. del Born.- Anem a la dreta per aquesta petita rambleta on s’han fet torneigs i justes, processons, autos de fe, carnavals, fires de vidre i argenteria.... Hi ha un palau al número 17, la casa Meca del segle XIV; una casa esgrafiada amb capella al 13, una casa amb balcó de ferro amb dracs al 20, una botiga modernista adossada al absis de Santa Maria del Mar i en aquest mateix absis, un portal gòtic flamíger amb la Verge del Fanalet.  
C/. Sta. Maria.- Seguim recte resseguint els murs de Santa Maria del Mar.
Fossar de les Moreres.- Creuem aquesta plaça remodelada el 1989 que ocupa l’antic cementiri parroquial. És un lloc sagrat del independentisme català i una flama encesa permanentment recorda els morts del Setge de Barcelona (1713 – 1714). Segons Frederic Soler “Pitarra” –no s’hi enterrà cap traïdor-.

 Fossar de les Moreres

Pl. de Sta. Maria.- Girem a la dreta, situant-nos davant de la porta principal de la basílica de Santa Maria del Mar. Es tenen noticies de Santa Maria de les Arenes, dita així per haver estat construïda damunt de l’antiga arena romana (circ romà), l’any 998 i d’un cementiri cristià del 877 on es trobaren els ossos de Santa Eulàlia. L’església actual  es obra de Pere de Montagut del 1329, però no fou acabada fins el 1384. El seu interior, de tres naus, te l’aspecte de tenir-ne una de sola, doncs els dos laterals tenen gairebé la mateixa alçada que la nau central, molt esvelta, i suportada per columnes octogonals. La seva forma permet una gran visibilitat, aspecte característic del gòtic català. Les seves línees senzilles però airoses i encertades fan que, per alguns, sigui l’església gòtica més bonica d’Europa, es a dir del mon, si considerem el gòtic com una expressió artística purament europea. L’obra literària de ficció històrica “La Catedral del Mar” d’Ildefonso Falcones, ha tornat a posar de moda aquest indret de la ciutat.
A la plaça, botigues plenes de detalls, amb ràfecs de fusta i capelletes: a les parets, esgrafiats, escuts, gàrgoles i un petit rosetó. També hi ha una font del 1403.

 Santa Maria del Mar

C/. Argenteria.- L’agafem en diagonal a l’esquerra. Era el camí de mar des del Mercadal (ara Plaça del Àngel) fins a Santa Maria, llavors arran de mar. Al segle XIV s’hi concentraven els argenters. Al segle XVIII van anar marxant cap el carrer Ferran. Val la pena girar-se i contemplar la basílica de Santa Maria des de ací.
C/. Basea.- Girem a l’esquerra. Hi ha restes de la muralla romana i palaus típics catalans del segle XV. En aquest punt hi va viure Joan de Serrallonga.
C/. La Nau.- Tornem a la dreta. Al xamfrà amb Basea hi trobem un gran palau amb torre.
C/. Manresa.- Anem de nou a l’esquerra breument.
C/. Salvador Aulet.- Seguim recte, tot creuant la Via Laietana i entrem per aquest carrer. Davant tenim el campanar gòtic de Santa Àgata, sobre murs romànics, aguantats per torres romanes.
C/. Sots Tinent Navarro.- Girem a l’esquerra resseguint la muralla amb cinc torres romanes. Una volta entre dues d’elles, sosté una ala del palau de la comtessa de Palamós, amb finestres romàniques, gòtiques i un balcó del segle XVI.
C/. Pom d’Or.- Anem lleugerament a la dreta pel costat de la muralla. Deu el seu nom al gran pom d’escala que lluïa a la casa d’un antic mercader.
Pl. Traginers.- Girem a l’esquerra. Ací hi havia l’angle sud-est de la muralla del segle IV que amb les invasions de gent del nord aprofitaren la muralla romana i l’ampliaren.
C/. Hostal del Sol.- Seguim lleugerament a l’esquerra. A l’antic Hostal del Sol hi va viure el comte Clagiostro (1770) famós per les seves estafes.
C/. de la Fusteria.- Seguim recte. A l’esquerra hi veiem l’edifici de correus, obra de Josep Goday i Jaume Torras de l’any 1927.
C/. Ample.- Girem a la dreta. Aquest carrer era el centre aristocràtic entre els segles XVI i XIX. Al número 25 hi havia l’Hostal de la Fontana d’Or amb una teulada característica que serví, junt amb la torratxa de Montjuïc i la torre del Rellotge del port per fer les triangulacions del meridià Dunkerke-Paris-Barcelona. Els balcons i les façanes de les cases denoten el passat noble d’aquest carrer.
Pl. de la Mercè.- Seguin al carrer Ample trobem la plaça de la Mercè amb l’església del mateix nom. El temple es del 1765, de l’arquitecte J. Mas i Ordal: model del temps de la Contrareforma i única església a Barcelona amb façana sortint d’unes concavitats. Sobre la cúpula hi ha una escultura de la Mercè amb bronze obra de Miquel Oslé de l’any 1959, substituint  la de Maximí Solà (1917) trossejada durant la guerra civil al 1936. La verge de la Mercè, juntament amb Santa Eulàlia, son les patrones de Barcelona

  Església de la Mercè  //  Plaça del Duc de Medinaceli

Pl. Duc de Medinaceli.- Seguin endavant trobem aquesta plaça amb un monument dedicat a Galcerà Marquet, almirall català continuador de la Crònica de Ramon Muntaner. Les escultures son obra de J. Anicet Santigosa i Daniel Campeny i va ser el primer monument amb ferro colat de la ciutat (1849). La plaça es envoltada palaus renaixentistes.
C/. Josep Anselm Clavé.- Es el mateix carrer Ample que canvia de nom i rep el del fundador dels Cors de Clavé que va néixer ací.
Rambla Sta. Mònica.- Creuem al passeig central cap a la dreta.
Estació Metro Drassanes L3.- Final de la nostra ruta

9,2 Kms Recorregut pel Port Vell, Barceloneta i Barri de Ribera

No hay comentarios:

Publicar un comentario